Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Sunday, March 3, 2013

Butter Prawn 'Basah'



Menu kegemaran sekeluarga..... terutama sekali di kala perut berkeroncong minta diisi segera, jadi menu segera inilah yg paling sesuai. Butter prawn ni sedappp sangat kalau guna udang yang fresh.....selalu sangat dah buat tapi tak sempat snap dah kena ngap... .


Bahan-bahan:
  • 15 ekor udang sederhana besar (kalau udang fresh lagi cantik la...)
  • 1 cawan susu cair
  • 3 sudu besar mentega
  • 3 tangkai daun kari
  • 1sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat (kalau suka la..)
  • 2-3 biji cili padi (dihiris)
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng
Caranya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng udang separuh masak, angkat dan toskan.
  2. Dalam kuali yang lain, masukkan mentega biar cair kemudian masukkan daun kari.
  3. Bila daun kari agak layu, masukkan susu cair kacau sebati kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biar seketika kemudian masukkan udang yang telah digoreng separuh masak tadi. Masukkan cili padi, kacau sebentar.
  4. Angkat dan hidangkan, sedap dimakan ketika masih panas.


    1 comment:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...