Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, February 18, 2013

Lapis Marie Cheese




Alhamdulillah....baru selesai makan tengahari. Saja makan lewat sikit hari ni, rasa kenyang nak makan tadi tu yang lajak sikit time makan hari nie. Hari ni wife mr.mama masak, mr.mama tukang pekelear saja..kakaka . Sahabat2/kawan2/akak2/adik2 dah makan ka? Berbalik untuk n3 hari ni, resepi asal ambik kat kitchenguardian tapi mr.mama dah ubah skit ikut citarasa tekak. Apa2 pun trimas pada tuan resepi. Kek ni pun kiranya termasuk dalam salah satu feberet mr.mama jugak la. Jenis kek2 yang banyak guna ising tu mr.mama kureng sikit la. Adik mr.mama yang kat Kedah memang "HANTU" la. Kalau bawa balik kat dia kek marie cheese ni ka, jangan harap sapa2 pun nak kongsi dengan dia. Kek ni mr.mama ada buat dua version, yang ni mr.mama guna biskut marie. Dan yang lagi satu tu mr.mama guna biskut cheese, nanti akan masuk n3 jugak tu... . Sambil2 minum teh ka kopi ka mai kita pakat ambik sorang sepotong.....haha... . Cuba la nooo...... .




Bahan-bahan :

  • 1 bungkus biskut marie
  • 300ml whipping cream
  • 250 gm cream cheese
  • 150 gm susu pekat
  • Sedikit keju cheddar - diparut

Caranya :

  1. Sediakan loyang yg di alas dengan plastik atau aluminium foil.
  2. Pukul cream cheese sampai berkrim, masukkanwhipping cream dan susu pekat, gaul sebati.
  3. Tuang satu senduk dalam loyang, susun biskut marie di atasnya... buat sampai habis. lapisan terakhir mestilah cream cheese. Kemudian parut keju cheddar kat atasnya.
  4. Sejukkan dalam peti sejuk , lepas tu boleh potong dan ngap.... yummy.


2 comments:

  1. assalam mr mama
    memang sedap kek mrasa marie lapis cheese,lg2 rasa cheese tu buat tak akan tolak tepi kalu ada dpn mata kan he he
    rajin arr, meh antar sini sikit ye

    ReplyDelete
  2. This is scrumptious! Nak sepotong dua kek yang sedap ni :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...