Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Tuesday, February 26, 2013

Lamb Chop....kambeng....kambeng...




Minggu ni saja dah 3x buatnya. Dah rasa sedap, jadi lepas makan...perap lagi, lepas tu makan pulak...perap lagi. No komen la dari mr.mama, lu cuba lu rasa la... . Cerita panjang pu tak guna la... . 




Resepi

  • 4 keping kambing / lamb shoulder


Bahan perap

  • 2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 2 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 1/2 inci halia - ditumbuk
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 1 sudu teh oregano
  • 1 sudu teh parsley
  • 1 sudu besar madu lebah asli
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit minyak zaitun/ butter - utk menggoreng/ panggang


**kaedah masak ni mr. mama belajar dengan my wife, my wife belajar dgn ofismate dia yg pakar masak kambeng ni si jusnika namanya.

Cara:

  1. Mula-mula rendam sekejap kambing tuu dengan sedikit air dan tepung gandum antara 1/2 hingga 1 jam, boleh jugak kalau kambeng tu masih keras lagi, rendam je.
  2. Basuh bersih-bersih bilas dan perahkan lemon biar seketika. Bilas bersih-bersih, toskan.
  3. Masukkan semua bahan perap ke dalam mangkuk besar (agak2 muat letak kambeng tuu), gaul sebati.
  4. Masukkan kambeng dalam mangkuk bahan perap dan gaul sebati.
  5. Perap dalam peti sejuk beberapa jam, satu malam lagi baik.
  6. Panaskan minyak zaaitun atau butter dalam pan. Masukkan daing kambeng yang telah diperap dengan 1/2 cawan air. Tutup pan tersebut, api sederhanaa kecil supaya daging tu masak dan serap semua bahan-bahan perap tu. Masak hingga kering, matikan api.
  7. Siap untuk dimakan, makan panas2 baru sedap


Kalau nak makan dengan sos blackpaper pun boleh atau nak makan begitu saja pun sedap.
Resepi blackpaper penah buat kat sini, sejarahnya pun adakat sini jugak .

Bahan:

  • 1 tin krim cendawan (brand Campbell)
  • 1 biji bawang besar  - dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih  - dicincang
  • 3 cawan air
  • 3 sudu besar lada hitam – ditumbuk kasar2
  • 4 sudu besar sos lada hitam (brand life)
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih
  • 1 kuib daging knorr
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan kuib daging dan kacau sebati.
  3. Masukkan krim cendawan, kacau dan tuangkan air, kacau sebati dan biar mendidih.
  4. Masukkan serbuk lada hitam, lada hitam yang ditumbuk, sos tiram dan sos lada hitam, kacau sebati.






0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...